Ny vändning, nya drömmar

1991 föddes jag i en förort i västra Västerås. Precis som många andra familjer i Bäckby lämnade mina föräldrar sina hemländer, Togo och Ghana, för en ljusare framtid i Sverige. Den största delen av barndomen tillbringades på fotbollsplanen. Det var där jag fann mina bästa vänner. Det var på planen jag vågade drömma stort. Målet var att bli utlandsproffs och spela för en storklubb. Detta kände alla i min omgivning till. Dessvärre blev det ingen internationell sejour. Efter en tid i Västerås SK och senare Västerås IK, division 2, satte en knäskada stopp för karriären. Livet tog en ny vändning men hoppet fanns kvar.

Under en shoppingrunda i Stockholm blev jag stoppad av två personer som visade sig vara scouter från modellagenturen MIKAs, de frågade om jag ville bli modell. Tanken hade aldrig slagit mig men man kan åtminstone testa, tänkte jag. Det allra första uppdraget var för Beckmans designhögskola under Stockholm fashion week, sedan dess har det blivit runway shows och editorials för stora modehus och varumärken. Jag blev förälskad. 

Som svart modell i Sverige är man inte främmande för utmaningar. I en extremt homogen, och många gånger exkluderande, bransch sticker jag ständigt ut. Under färdens gång har jag tagit ut segrar men också fått smaka på bittra förluster. Det har varit en ganska oglamorös resa i en glamorös bransch. En tuff resa längs en lång och krånglig väg har lärt mig extremt mycket. Jag har bland annat fått verktygen till att kunna inspirera andra.